5 produktów, będących wsparciem dla odporności

Dieta to jeden z filarów odporności. Bogata w witaminy i składniki mineralne jest solidnym wsparciem dla naszego organizmu w obronie przed czynnikami zewnętrznymi. Co zatem jeść, aby wzmocnić odporność?

autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 15.02.2023
Płatna współpraca z marką Actimel

Nie istnieje jeden genialny produkt. Wiele witamin i składników mineralnych ma dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy. Szukajmy ich w owocach, warzywach, zbożach, produktach mlecznych i dbajmy o to, by włączyć je do naszego codziennego menu. Pokusiliśmy się jednak o stworzenie listy top 5 produktów, pomocnych w budowaniu odporności, zawierających witaminy i inne składniki odżywcze, które lubi nasz system immunologiczny.

Kiszonki

Odpowiedzialne za odporność są… zdrowe jelita. To w nich znajduje się 70 proc. komórek odpornościowych¹. Tkanka limfatyczna, która wyściela jelita (GALT), rozpoznaje i chroni organizm przed czynnikami zagrażającymi nie tylko przewodowi pokarmowemu, ale też np. układowi oddechowemu czy moczowo-płciowemu. Poza tym przez jelita wnikają do organizmu składniki pokarmowe, w tym te, które wspierają nasz system odpornościowy.

Kiszonki dodatkowo, poza tym, że mają dobroczynny wpływ na jelita, stanowią także źródło witaminy C – kolejnego sprzymierzeńca odporności.

Papryka, truskawki i spółka

Każde dziecko wie, że witamina C odgrywa istotną rolę w budowaniu odporności. Jednak nie każdy wie, w jakich produktach jej szukać. Kiedy myślimy o źródłach witaminy C, pierwsze przychodzą nam na myśl cytrusy, a przede wszystkim cytryna. To nie do końca słuszne skojarzenie, bo w kategorii owoców bogatych w kwas askorbinowy cytryna zajmuje dopiero siódme miejsce. Wyprzedzają ją: grejpfrut, kiwi, truskawki, a w pierwszej trójce owoców bogatych w witaminę C znajdują się: czarna porzeczka, dzika róża i rokitnik. Ten ostatni zawiera do 900 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy produktu (dla porównania w 100 g cytryny jest 40-60 mg witaminy C).

Warzywa także są kopalnią kwasu askorbinowego. Wśród nich przodują: nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, jak brukselka i brokuły.

Actimel

Dla wsparcia zdrowia całej rodziny dostępne jest mleko fermentowane Actimel, które zawiera witaminy D i B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowegożywe kultury bakterii jogurtowych i 20 mld kultur bakterii Lactobacillus casei Danone, W witaminy D i B6 bogate są ponadto jaja, podroby i tłuste ryby morskie. Actimel zawiera ponadto żywe kultury bakterii jogurtowych i 20 mld kultur bakterii Lactobacillus casei Danone).

W sklepach znajdziesz także Actimel, który poza witaminami D i B6 zawiera dodatkowo witaminę C, wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, czy Actimel KIDS, który można przechowywać do 6h poza lodówką.

Grzyby

Być może zapytacie, co wspólnego mają grzyby z odpornością, przecież utarło się, że grzyby są bezużyteczne pod względem odżywczym, a ich jedynymi właściwościami są te smakowe. Tu was zaskoczymy. Niektóre grzyby uważane są za bardzo bogate źródła cynku – pierwiastku, którego niedobór nie tylko obniża odporność, ale też osłabia kondycję włosów, paznokci, skóry, pogarsza pamięć i obniża libido. Świetnymi źródłami cynku są przede wszystkim: boczniaki, grzyby shiitake, pieczarki i kurki. Znajdują się one w top 10 źródeł cynku (boczniaki i grzyby shiitake zajmują dwa pierwsze miejsca!). Poza nimi znalazło się tu miejsce dla sałaty radicchio (cykorii sałatowej), fasoli adzuki, pestek dyni, zarodków pszennych i sezamu.

Ryby i siemię lniane

O rybach w diecie wspierającej odporność wspominaliśmy już w kontekście źródeł witaminy D. Jednak w tłustych rybach morskich kryją się także kwasy omega-3 – kolejni sprzymierzeńcy odporności. Wzmacniają one błony komórkowe i działają przeciwzapalnie. Ich bogatymi źródłami są: łosoś, śledź, makrela, halibut, szprotka oraz siemię lniane (jego ziarenka możesz przesypać do młynka do pieprzu i w mielonej postaci dodawać do jogurtów, musli i sałatek), a także olej lniany, orzechy włoskie oraz olej rzepakowy.

Dieta to nie wszystko

Pamiętajcie, że dieta to jeden z kilku filarów odporności. Chcąc wzmocnić system immunologiczny, trzeba pamiętać także o wysypianiu się, aktywności fizycznej i higienie, czyli częstym myciu rąk.

¹ Furness i wsp. "Nutrient Tasting and Signaling Mechanisms in the Gut II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses, Am J Physiol 1999 Nov;277(5):G922-8 doi: 10.1152/ajpgi.1999.277.5.G922.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 15.02.2023

Te dwie witaminy to istotne wsparcie dla odporności

Poznajcie dwóch wielkich sprzymierzeńców odporności – witaminy: B6 i D. Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, musisz zadbać też o to, by te witaminy znalazły się w odpowiedniej ilości w Twojej diecie. Dlaczego są tak ważne i gdzie można je znaleźć?

autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 15.02.2023
Płatna współpraca z marką Actimel
Odporność – czyli?

Wraz z nadejściem jesieni i zimy pojawia się temat odporności. Każdy chce ją wzmocnić, ale nie każdy wie, czym ona tak naprawdę jest. Odporność to zdolność organizmu do obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspieranie układu immunologicznego to złożone zadanie, bowiem, jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z "układem", "systemem odpornościowym", którego praca zależy od wielu czynników.

Pierwszym z nich jest sen. To dla organizmu moment na regenerację. Bez snu system odpornościowy nie ma sił, by działać jak trzeba. Drugim czynnikiem jest aktywność fizyczna, która stymuluje system odpornościowy do pracy. Trzecim filarem odporności na naszej liście (choć nie w hierarchii ważności) jest dieta. Powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. Spośród tych, które mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, warto szczególną uwagę zwrócić na witaminy B6 i D.

Witamina D – witamina słońca i… odporności

Kiedy myślimy o witaminie D, na myśl od razu przychodzi nam dbanie o zdrowe kości. Rzeczywiście, witamina D ma kluczowy wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową mającą decydujące znaczenie dla zdrowia kości. Badania ostatniego dziesięciolecia wykazały udział witaminy D nie tylko w procesach metabolicznych kości, ale również w procesach immunologicznych.¹ Lista dowodów działania witaminy D i związanych z nią korzyści zdrowotnych nieustająco się wydłuża. Optymalne stężenie witaminy D wskazywane jest jako istotny czynnik w profilaktyce nie tylko osteoporozy i złamań czy krzywicy, chorób układu sercowo-naczyniowego, powikłań ciąży.²

Nasz organizm jest w stanie sam wyprodukować witaminę D, jednak niezbędne są do tego promienie słoneczne. Dlatego jesienią i zimą, kiedy słońca jest jak na lekarstwo, szczególnie musimy zadbać o to, by znajdowała się ona w naszym codziennym menu, a jeśli się tak nie dzieje – zaplanować odpowiednią suplementację.

Źródła witaminy D:
  • tłuste ryby (łosoś, węgorz, śledź),
  • grzyby shitake,
  • żółtko jaja,
  • ser żółty,
  • wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel i Actimel Kids z witaminą D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Buteleczka Actimela to 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D.

Buteleczka Actimela zawiera witaminy B6 i D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Actimel o smakach jagoda-jeżyna i jagoda-granat oprócz witamin B6 i D zawiera również witaminę C.

Actimel Kids z witaminą D wspierającą prawidłowe funkcjonalnie układu odpornościowego u dzieci.

Actimel to świetny pomysł dla wszystkich, którzy chcą codziennie wspierać swój układ odpornościowy.

Actimel to wartościowa przekąska dla całej rodziny przeznaczona dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia.

Witamina B6 – na mocne nerwy i odporność

O roli, jaką witamina B6 (pirydoksyna) pełni w naszym organizmie, można by napisać niejedną rozprawę doktorską, bierze ona bowiem udział w aż 140 reakcjach biochemicznych!³ Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz bierze udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych.⁴ Charakterystycznymi objawami hipowitaminozy (znaczących braków) B6 są np.: egzema, łojotokowe zapalenie skóry zapalenie języka oraz zajady.⁵

Źródła witaminy B6:
  • ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy),
  • mięso (drobiowe, wieprzowe),
  • podroby, zwłaszcza wątróbka,
  • rośliny strączkowe, brązowy ryż, komosa ryżowa,
  • orzechy i nasiona,
  • czosnek, curry, imbir, chili,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • banany, morele suszone, czerwona papryka,
  • kapusta kiszona, ziemniaki, sok pomidorowy,
  • wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel, w którym poza wit. B6 znajduje się także inna witamina wspierająca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – wit. D. W portfolio Actimela znaleźć można smaki takie jak jagoda-jeżyna i jagoda-granat, które oprócz witamin B6 i D zawierają również witaminę C – również wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

¹ Grygiel-Górniak B.,Puszczewicz M., Witamina D – nowe spojrzenie w medycynie i reumatologii; Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 359-368

² Rusińska A. i wsp., Rekomendacja: ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D – NOWELIZACJA 2018 r. POSTĘPY NEONATOLOGII 2018;24(1)

³ Hellmann H., Mooney S., Vitamin B6: A Molecule for Human Health? Molecules 2010, 15(1), 442-459; https://doi.org/10.3390/molecules15010442

⁴ Włodarek i wsp. Dietoterapia, PZWL, Warszawa 2015

⁵ Przygoda B. i wsp. Witaminy [w]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. M. Jarosz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 15.02.2023

Talerz pełen zdrowia i smaku. Co jeść, żeby wspomóc odporność organizmu?

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Co więcej, to właśnie nawyki żywieniowe w dużej mierze wpływają na odporność. Co jeść, żeby wzmocnić organizm? Podpowiadamy!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 22.02.2023
Płatna współpraca z marką Actimel

Mówiąc o odporności, najczęściej mamy na myśli ciepłe ubrania, witaminy i zbilansowane posiłki. Każdy z tych czynników na pewno pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jednak podstawą dobrego samopoczucia jest to, co ląduje na naszym talerzu. To właśnie nawyki żywieniowe i jakość diety mają decydujący wpływ na odporność organizmu. Zaskakujące? A jednak to prawda. Okazuje się bowiem, że centrum systemu odpornościowego zlokalizowane jest w jelitach. Stosując zdrowy, zróżnicowany jadłospis, dostarczamy organizmowi cennych składników mineralnych i witamin, które także pełnią rolę tarczy ochronnej w zetknięciu ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Niestety, w codziennym pośpiechu często zapominamy o posiłkach albo jemy mało zróżnicowane dania, które nie zapewniają nam wystarczającej ilości składników odżywczych. Skutkiem złej diety może być pogorszenie nastroju, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabione włosy, skóra i paznokcie, a także osłabiona odporność. Jeżeli dotychczas nie przywiązywałeś większej wagi do tego, co jesz, czas to zmienić. Z naszego poradnika dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności i gdzie zacząć wprowadzać zmiany, najlepiej metodą małych kroków.

Zdrowie i odporność na talerzu

Wydawałoby się, że jedzenie i odporność nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, jednak prawda jest taka, że bez odpowiednich składników odżywczych system immunologiczny nie mógłby sprawnie pracować. Zdrowe żywienie warunkuje wszystkie funkcje i procesy zachodzące w organizmie, ale żeby te mechanizmy działy bez zakłóceń, niezbędna jest naturalna tarcza. Wśród produktów żywnościowych znajdziemy produkty bogate w cenne substancje bioaktywne, wspierające układ odpornościowy i naturalną ochronę organizmu.

Proces ten polega na zwiększaniu produkcji przeciwciał i leukocytów, które pełnią w organizmie rolę obronną. Żywność bogata w cenne składniki odżywcze stymuluje także wytwarzanie makrofagów – czyli komórek do zadań specjalnych. Żeby jednak ta dzielna armia mogła nas bronić bez zarzutu, musi otrzymywać paliwo w postaci cennych witamin i składników mineralnych.

Warzywa i owoce – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie to nie mit, a potwierdzony fakt. Jedząc je każdego dnia, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wzmacniających system odpornościowy. Najcenniejsze dla zdrowia i wzmacniania odporności są te gatunki, które zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Witamina C to naturalny przeciwutleniacz o skutecznym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy ją w: czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, truskawkach, kiwi i w cytrusach. Z kolei beta-karotenu należy szukać w warzywach i owocach o żółtym, pomarańczowym i czerwonym zabarwieniu. Są to m.in.: marchew, czerwona papryka, pomidory, morele i brzoskwinie. Dużo beta-karotenu znajdziemy również w warzywach liściastych – boćwinie, szpinaku, natce pietruszki i w jarmużu. Im większa różnorodność spożywanych przez nas warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Nabiał – dostarcza organizmowi białka i wapnia

Ryby – świetne źródło witaminy D3 i cennych kwasów omega

Owoce i warzywa – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Tłuszcze roślinne – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; niezbędne do rozpuszczania i przyswajania witamin A, D, E i K –dla zdrowia i dobrej odporności

Zboża i pestki – doskonałe źródło składników mineralnych i błonnika, który reguluje trawienie i wspiera utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach

Ryby – doskonałe źródło witaminy D3

Witamina D3 to jedna z najważniejszych substancji czynnych, wpływających na odporność organizmu. Najwięcej witaminy D3 organizm pozyskuje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, zasięg oraz intensywność promieni nie jest jednakowa przez cały rok, dlatego poza miesiącami letnimi warto wzbogacać dietę o produkty będące bogatym źródłem witaminy D3. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, halibut, śledź czy sardynka. Dużo witaminy D3 znajdziemy także w tranie, dlatego warto go wprowadzić do diety w okresie zimowym. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy D z dietą, konieczna jest suplementacja.

Nabiał– budują odporność i wzmacniają kości

Nabiał jest ważny dla zdrowia. Produkty nabiałowe są źródłem białka, dobrze przyswajalnego wapnia, a także magnezu, miedzi i cynku. Znajdziemy tam również witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Actimel zdecydowanie mieści się w kategorii nabiału i jest prawdziwą bombą żywych kultur bakterii. W każdej buteleczce tego fermentowanego mleka znajdziemy szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricusStreptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminy D i B6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedna buteleczka Actimela zaspokaja 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D. Actimel jest odpowiedni dla całej rodziny włączając w to dzieci powyżej 3 lat oraz osoby starsze. Może być częścią zróżnicowanej, zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 22.02.2023