5 produktów, będących wsparciem dla odporności
Dieta to jeden z filarów odporności. Bogata w witaminy i składniki mineralne jest solidnym wsparciem dla naszego organizmu w obronie przed czynnikami zewnętrznymi. Co zatem jeść, aby wzmocnić odporność?
Płatna współpraca z marką Actimel
Nie istnieje jeden genialny produkt. Wiele witamin i składników mineralnych ma dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy. Szukajmy ich w owocach, warzywach, zbożach, produktach mlecznych i dbajmy o to, by włączyć je do naszego codziennego menu. Pokusiliśmy się jednak o stworzenie listy top 5 produktów, pomocnych w budowaniu odporności, zawierających witaminy i inne składniki odżywcze, które lubi nasz system immunologiczny.
Odpowiedzialne za odporność są… zdrowe jelita. To w nich znajduje się 70 proc. komórek odpornościowych¹. Tkanka limfatyczna, która wyściela jelita (GALT), rozpoznaje i chroni organizm przed czynnikami zagrażającymi nie tylko przewodowi pokarmowemu, ale też np. układowi oddechowemu czy moczowo-płciowemu. Poza tym przez jelita wnikają do organizmu składniki pokarmowe, w tym te, które wspierają nasz system odpornościowy.
Kiszonki dodatkowo, poza tym, że mają dobroczynny wpływ na jelita, stanowią także źródło witaminy C – kolejnego sprzymierzeńca odporności.
Każde dziecko wie, że witamina C odgrywa istotną rolę w budowaniu odporności. Jednak nie każdy wie, w jakich produktach jej szukać. Kiedy myślimy o źródłach witaminy C, pierwsze przychodzą nam na myśl cytrusy, a przede wszystkim cytryna. To nie do końca słuszne skojarzenie, bo w kategorii owoców bogatych w kwas askorbinowy cytryna zajmuje dopiero siódme miejsce. Wyprzedzają ją: grejpfrut, kiwi, truskawki, a w pierwszej trójce owoców bogatych w witaminę C znajdują się: czarna porzeczka, dzika róża i rokitnik. Ten ostatni zawiera do 900 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy produktu (dla porównania w 100 g cytryny jest 40-60 mg witaminy C).
Warzywa także są kopalnią kwasu askorbinowego. Wśród nich przodują: nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, jak brukselka i brokuły.
Dla wsparcia zdrowia całej rodziny dostępne jest mleko fermentowane Actimel, które zawiera witaminy D i B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowegożywe kultury bakterii jogurtowych i 20 mld kultur bakterii Lactobacillus casei Danone, W witaminy D i B6 bogate są ponadto jaja, podroby i tłuste ryby morskie. Actimel zawiera ponadto żywe kultury bakterii jogurtowych i 20 mld kultur bakterii Lactobacillus casei Danone).
W sklepach znajdziesz także Actimel, który poza witaminami D i B6 zawiera dodatkowo witaminę C, wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, czy Actimel KIDS, który można przechowywać do 6h poza lodówką.
Być może zapytacie, co wspólnego mają grzyby z odpornością, przecież utarło się, że grzyby są bezużyteczne pod względem odżywczym, a ich jedynymi właściwościami są te smakowe. Tu was zaskoczymy. Niektóre grzyby uważane są za bardzo bogate źródła cynku – pierwiastku, którego niedobór nie tylko obniża odporność, ale też osłabia kondycję włosów, paznokci, skóry, pogarsza pamięć i obniża libido. Świetnymi źródłami cynku są przede wszystkim: boczniaki, grzyby shiitake, pieczarki i kurki. Znajdują się one w top 10 źródeł cynku (boczniaki i grzyby shiitake zajmują dwa pierwsze miejsca!). Poza nimi znalazło się tu miejsce dla sałaty radicchio (cykorii sałatowej), fasoli adzuki, pestek dyni, zarodków pszennych i sezamu.
O rybach w diecie wspierającej odporność wspominaliśmy już w kontekście źródeł witaminy D. Jednak w tłustych rybach morskich kryją się także kwasy omega-3 – kolejni sprzymierzeńcy odporności. Wzmacniają one błony komórkowe i działają przeciwzapalnie. Ich bogatymi źródłami są: łosoś, śledź, makrela, halibut, szprotka oraz siemię lniane (jego ziarenka możesz przesypać do młynka do pieprzu i w mielonej postaci dodawać do jogurtów, musli i sałatek), a także olej lniany, orzechy włoskie oraz olej rzepakowy.
Pamiętajcie, że dieta to jeden z kilku filarów odporności. Chcąc wzmocnić system immunologiczny, trzeba pamiętać także o wysypianiu się, aktywności fizycznej i higienie, czyli częstym myciu rąk.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 wzmacniają błony komórkowe i działają przeciwzapalnie. Znajdziecie je głównie w rybach (łosoś, śledź, makrela, halibut), a także w siemieniu lnianym, orzechach włoskich oraz oleju rzepakowym.
Witaminy i składniki mineralne
Witaminami, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu odporności, są: witaminy C, D, B6 oraz cynk. Witaminę C znajdziecie w natce pietruszki, papryce i rokitniku. 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D zapewni wam buteleczka Actimela. To także źródło witaminy B6 i wapnia. Bogatym źródłem cynku są z kolei boczniaki.
¹ Furness i wsp. "Nutrient Tasting and Signaling Mechanisms in the Gut II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses, Am J Physiol 1999 Nov;277(5):G922-8 doi: 10.1152/ajpgi.1999.277.5.G922.
Płatna współpraca z marką Actimel