Talerz pełen zdrowia i smaku. Co jeść, żeby wspomóc odporność organizmu?
Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Co więcej, to właśnie nawyki żywieniowe w dużej mierze wpływają na odporność. Co jeść, żeby wzmocnić organizm? Podpowiadamy!
Płatna współpraca z marką Actimel
Mówiąc o odporności, najczęściej mamy na myśli ciepłe ubrania, witaminy i zbilansowane posiłki. Każdy z tych czynników na pewno pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jednak podstawą dobrego samopoczucia jest to, co ląduje na naszym talerzu. To właśnie nawyki żywieniowe i jakość diety mają decydujący wpływ na odporność organizmu. Zaskakujące? A jednak to prawda. Okazuje się bowiem, że centrum systemu odpornościowego zlokalizowane jest w jelitach. Stosując zdrowy, zróżnicowany jadłospis, dostarczamy organizmowi cennych składników mineralnych i witamin, które także pełnią rolę tarczy ochronnej w zetknięciu ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Niestety, w codziennym pośpiechu często zapominamy o posiłkach albo jemy mało zróżnicowane dania, które nie zapewniają nam wystarczającej ilości składników odżywczych. Skutkiem złej diety może być pogorszenie nastroju, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabione włosy, skóra i paznokcie, a także osłabiona odporność. Jeżeli dotychczas nie przywiązywałeś większej wagi do tego, co jesz, czas to zmienić. Z naszego poradnika dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności i gdzie zacząć wprowadzać zmiany, najlepiej metodą małych kroków.
Wydawałoby się, że jedzenie i odporność nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, jednak prawda jest taka, że bez odpowiednich składników odżywczych system immunologiczny nie mógłby sprawnie pracować. Zdrowe żywienie warunkuje wszystkie funkcje i procesy zachodzące w organizmie, ale żeby te mechanizmy działy bez zakłóceń, niezbędna jest naturalna tarcza. Wśród produktów żywnościowych znajdziemy produkty bogate w cenne substancje bioaktywne, wspierające układ odpornościowy i naturalną ochronę organizmu.
Proces ten polega na zwiększaniu produkcji przeciwciał i leukocytów, które pełnią w organizmie rolę obronną. Żywność bogata w cenne składniki odżywcze stymuluje także wytwarzanie makrofagów – czyli komórek do zadań specjalnych. Żeby jednak ta dzielna armia mogła nas bronić bez zarzutu, musi otrzymywać paliwo w postaci cennych witamin i składników mineralnych.
Dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie to nie mit, a potwierdzony fakt. Jedząc je każdego dnia, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wzmacniających system odpornościowy. Najcenniejsze dla zdrowia i wzmacniania odporności są te gatunki, które zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Witamina C to naturalny przeciwutleniacz o skutecznym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy ją w: czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, truskawkach, kiwi i w cytrusach. Z kolei beta-karotenu należy szukać w warzywach i owocach o żółtym, pomarańczowym i czerwonym zabarwieniu. Są to m.in.: marchew, czerwona papryka, pomidory, morele i brzoskwinie. Dużo beta-karotenu znajdziemy również w warzywach liściastych – boćwinie, szpinaku, natce pietruszki i w jarmużu. Im większa różnorodność spożywanych przez nas warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Witamina D3 to jedna z najważniejszych substancji czynnych, wpływających na odporność organizmu. Najwięcej witaminy D3 organizm pozyskuje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, zasięg oraz intensywność promieni nie jest jednakowa przez cały rok, dlatego poza miesiącami letnimi warto wzbogacać dietę o produkty będące bogatym źródłem witaminy D3. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, halibut, śledź czy sardynka. Dużo witaminy D3 znajdziemy także w tranie, dlatego warto go wprowadzić do diety w okresie zimowym. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy D z dietą, konieczna jest suplementacja.
Nabiał jest ważny dla zdrowia. Produkty nabiałowe są źródłem białka, dobrze przyswajalnego wapnia, a także magnezu, miedzi i cynku. Znajdziemy tam również witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.
Actimel zdecydowanie mieści się w kategorii nabiału i jest prawdziwą bombą żywych kultur bakterii. W każdej buteleczce tego fermentowanego mleka znajdziemy szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminy D i B6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedna buteleczka Actimela zaspokaja 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D. Actimel jest odpowiedni dla całej rodziny włączając w to dzieci powyżej 3 lat oraz osoby starsze. Może być częścią zróżnicowanej, zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.
Płatna współpraca z marką Actimel