Talerz pełen zdrowia i smaku. Co jeść, żeby wspomóc odporność organizmu?

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Co więcej, to właśnie nawyki żywieniowe w dużej mierze wpływają na odporność. Co jeść, żeby wzmocnić organizm? Podpowiadamy!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Mówiąc o odporności, najczęściej mamy na myśli ciepłe ubrania, witaminy i zbilansowane posiłki. Każdy z tych czynników na pewno pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jednak podstawą dobrego samopoczucia jest to, co ląduje na naszym talerzu. To właśnie nawyki żywieniowe i jakość diety mają decydujący wpływ na odporność organizmu. Zaskakujące? A jednak to prawda. Okazuje się bowiem, że centrum systemu odpornościowego zlokalizowane jest w jelitach. Stosując zdrowy, zróżnicowany jadłospis, dostarczamy organizmowi cennych składników mineralnych i witamin, które także pełnią rolę tarczy ochronnej w zetknięciu ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Niestety, w codziennym pośpiechu często zapominamy o posiłkach albo jemy mało zróżnicowane dania, które nie zapewniają nam wystarczającej ilości składników odżywczych. Skutkiem złej diety może być pogorszenie nastroju, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabione włosy, skóra i paznokcie, a także osłabiona odporność. Jeżeli dotychczas nie przywiązywałeś większej wagi do tego, co jesz, czas to zmienić. Z naszego poradnika dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności i gdzie zacząć wprowadzać zmiany, najlepiej metodą małych kroków.

Zdrowie i odporność na talerzu

Wydawałoby się, że jedzenie i odporność nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, jednak prawda jest taka, że bez odpowiednich składników odżywczych system immunologiczny nie mógłby sprawnie pracować. Zdrowe żywienie warunkuje wszystkie funkcje i procesy zachodzące w organizmie, ale żeby te mechanizmy działy bez zakłóceń, niezbędna jest naturalna tarcza. Wśród produktów żywnościowych znajdziemy produkty bogate w cenne substancje bioaktywne, wspierające układ odpornościowy i naturalną ochronę organizmu.

Proces ten polega na zwiększaniu produkcji przeciwciał i leukocytów, które pełnią w organizmie rolę obronną. Żywność bogata w cenne składniki odżywcze stymuluje także wytwarzanie makrofagów – czyli komórek do zadań specjalnych. Żeby jednak ta dzielna armia mogła nas bronić bez zarzutu, musi otrzymywać paliwo w postaci cennych witamin i składników mineralnych.

Warzywa i owoce – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie to nie mit, a potwierdzony fakt. Jedząc je każdego dnia, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wzmacniających system odpornościowy. Najcenniejsze dla zdrowia i wzmacniania odporności są te gatunki, które zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Witamina C to naturalny przeciwutleniacz o skutecznym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy ją w: czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, truskawkach, kiwi i w cytrusach. Z kolei beta-karotenu należy szukać w warzywach i owocach o żółtym, pomarańczowym i czerwonym zabarwieniu. Są to m.in.: marchew, czerwona papryka, pomidory, morele i brzoskwinie. Dużo beta-karotenu znajdziemy również w warzywach liściastych – boćwinie, szpinaku, natce pietruszki i w jarmużu. Im większa różnorodność spożywanych przez nas warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Nabiał – dostarcza organizmowi białka i wapnia

Ryby – świetne źródło witaminy D3 i cennych kwasów omega

Owoce i warzywa – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Tłuszcze roślinne – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; niezbędne do rozpuszczania i przyswajania witamin A, D, E i K –dla zdrowia i dobrej odporności

Zboża i pestki – doskonałe źródło składników mineralnych i błonnika, który reguluje trawienie i wspiera utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach

Ryby – doskonałe źródło witaminy D3

Witamina D3 to jedna z najważniejszych substancji czynnych, wpływających na odporność organizmu. Najwięcej witaminy D3 organizm pozyskuje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, zasięg oraz intensywność promieni nie jest jednakowa przez cały rok, dlatego poza miesiącami letnimi warto wzbogacać dietę o produkty będące bogatym źródłem witaminy D3. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, halibut, śledź czy sardynka. Dużo witaminy D3 znajdziemy także w tranie, dlatego warto go wprowadzić do diety w okresie zimowym. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy D z dietą, konieczna jest suplementacja.

Nabiał– budują odporność i wzmacniają kości

Nabiał jest ważny dla zdrowia. Produkty nabiałowe są źródłem białka, dobrze przyswajalnego wapnia, a także magnezu, miedzi i cynku. Znajdziemy tam również witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Actimel zdecydowanie mieści się w kategorii nabiału i jest prawdziwą bombą żywych kultur bakterii. W każdej buteleczce tego fermentowanego mleka znajdziemy szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricusStreptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminy D i B6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedna buteleczka Actimela zaspokaja 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D. Actimel jest odpowiedni dla całej rodziny włączając w to dzieci powyżej 3 lat oraz osoby starsze. Może być częścią zróżnicowanej, zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024

Zdrowe szaleństwo na świeżym powietrzu

Przełom zimy i wiosny to czas, gdy nabieramy nowej energii i chęci do wychodzenia z domu. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które chętnie bawią się na dworze. By im to umożliwić – konieczności przesadnego martwienia się o temperaturę i pogodę – trzeba wiedzieć, jak wzmocnić odporność!

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Po długiej zimie nie możemy doczekać się pierwszych słonecznych dni. Jak wiadomo jednak, w marcu czy kwietniu pogoda dosłownie szaleje – w ciągu kilku godzin może przynieść nam niespodziewany wiatr, deszcz, a nawet śnieg. Jeżeli dzieci biegają po podwórku i się bawią, zużywają sporo energii, dlatego my rodzice powinniśmy zadbać o ich odporność. W jaki sposób to zrobić?

Sekrety układu immunologicznego

Układ odpornościowy rozwija się bardzo długo, nim cały mechanizm nabierze pełnej sprawności, minie wiele lat. Gdy dziecko ma do czynienia z różnymi bodźcami, tworzy się tzw. pamięć immunologiczna, a organizm produkuje przeciwciała. Im bardziej intensywnie pracuje, tym lepiej będzie sobie radził w życiu dorosłym. Oczywiście w budowaniu odporności dziecka potrzebny jest czas.

Jeżeli nasza pociecha ma słabszą odporność, warto poprosić lekarza o skierowanie do poradni immunologicznej. Przyczyny problemu mogą być różne – od alergii po pasożyty przewodu pokarmowego lub niedobór składników odżywczych w diecie. Nie ma jednego sposobu na to, aby poprawić funkcjonowanie organizmu. Budowanie odporności to złożony proces. Bardzo ważny jest regularny tryb życia – warto zadbać o ruch na świeżym powietrzu i wypoczynek, w tym odpowiednią ilość snu, a także o stałe pory posiłków oraz zbilansowaną dietę.

Jak budować odporność dziecka?

Niezależnie od pory roku warto dbać o zdrowie swoje oraz najmłodszych. Jednym ze sposobów wzmacniania odporności może być zmiana klimatu, np. wyjazd w góry. Organizm dziecka będzie trenował siły, dostosowując się do nowych warunków. Jeszcze lepsze efekty może dać pobyt nad Bałtykiem – wdychanie czystego morskiego powietrza bogatego w jod świetnie działa na organizm. Warto pamiętać, by nie przegrzewać dziecka. Najlepiej ubierać je na cebulkę, by nie miały okazji się spocić. Jeżeli nie planujemy wyjazdu, starajmy się spędzać z pociechami czas na dworze. W trakcie spaceru czy biegania pociechy złapią pierwsze promienie słońca.

Odporność dziecka należy wzmacniać również odpowiednią dietą. Szczególnie ważne są produkty bogate w witaminę C – która walczy z wolnymi rodnikami uszkadzającymi strukturę komórek i przyspieszającymi starzenie się organizmu –kapusta kiszona, papryka, czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, natka pietruszki. Równie ważna jest witamina A, która pełni rolę obronną przed znajdziemy ją w jajkach i wątróbce, ale też warzywach (marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły) i owocach (morele, brzoskwinie).. Odporność komórkową pobudza też witamina E (obecna w olejach, ziarnach słonecznika i warzywach liściastych) oraz kwasy omega-3 (ryby, tran, orzechy, oliwa z oliwek i oleje).

 Wapń obecny w produktach mlecznych jest najlepiej dobrze przyswajany przez organizm.

Witamina B6 pomaga w  prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

Witamina D dla wspracia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

Witamina C to naturalny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki.

Siła witaminy D

Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie pociechy, nie możemy pominąć roli witaminy D. Jakie mamy z nią skojarzenia? Po pierwsze słońce – pod jego wpływem organizm sam ją wytwarza. Po drugie, mocne kości – jej brak powoduje m.in. krzywicę u dzieci. Jednak to tylko kropla w morzu zasług, bo cenna witamina D stoi także na straży układu odpornościowego. Najwięcej tego składnika jest w tłustych rybach, wątrobie, a mniejsze ilości w jajkach i produktach mlecznych.

Przekonanie dziecka do jedzenia zdrowych posiłków może nie być łatwe, zwłaszcza gdy do tej pory nie było to nawykiem. Actimel Kids może być dobrym rozwiązaniem. Zawiera on aż trzy rodzaje żywych kultur bakterii: szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. W każdej buteleczce znajduje się aż 20 miliardów bakterii L. casei. Znajdziemy tu również wapń oraz cenne witaminy D i B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. To produkt ogólnego przeznaczenia żywieniowego – jest odpowiedni dla całej rodziny, w tym dla dzieci powyżej 3 lat. Ponieważ jest pyszny i zawiera korzystne witaminy oraz wapń, może być częścią zbilansowanej diety.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska | 20.02.2024

Wiosenne przesilenie a nasze zdrowie i samopoczucie

Zmęczenie, senność, brak energii, obniżony nastrój, problemy ze skórą i włosami – pojawienie się tych objawów u schyłku zimy może oznaczać, że dopadło nas przesilenie wiosenne. Jak sobie z nim poradzić? Przeczytaj nasz poradnik.

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Przejście z pory zimowej w wiosenną to duża rewolucja dla naszego organizmu. Zmiany klimatyczne spowodowały, że w Polsce już praktycznie nie występuje przedwiośnie, czyli jedna z dwóch uzupełniających pór w przyrodzie. Umożliwiała ona stopniowe przystosowanie się do nowych warunków atmosferycznych. Obecnie wiosna następuje gwałtownie, co u wrażliwych osób może powodować różne dolegliwości. Mają z reguły charakter przejściowy i nie oznaczają żadnych poważnych schorzeń, jednak ich obecność bywa bardzo uciążliwa i trudna do zniesienia. Z czym wiąże się przesilenie wiosenne i jak zapobiec niechcianym symptomom?

Wiosenne przesilenie – co wywołuje?

Najczęstsze dolegliwości towarzyszące przesileniu wiosennemu to osłabienie, uczucie nieustannego zmęczenia, drażliwość, spadek nastroju, bóle i zawroty głowy, brak apetytu, a także zaburzenia snu i bezsenność. Nasilenie objawów zazwyczaj pojawia się na przełomie marca i kwietnia. Symptomy mogą utrzymywać się od kilku do kilkunastu tygodni.

Zmiana pogody może przebiegać nie bez konsekwencji dla samopoczucia, a przejście zimy w wiosnę to dla osłabionego organizmu może być prawdziwy szok. Dlaczego? Otóż po zimowych miesiącach jesteśmy wyjątkowo osłabieni z powodu zmniejszonej aktywności fizycznej, ograniczonego dostępu do światła słonecznego oraz braku świeżych warzyw i owoców – najlepszego źródła witamin i minerałów. Każdy z czynników sprawia, że u schyłku zimy odczuwamy zmiany aury znacznie dotkliwiej niż np. po lecie, które naładowało nas energią słoneczną i nakarmiło sezonowymi plonami.

Choć zimowo-wiosenne zmęczenie z reguły nie wymaga ingerencji specjalisty, czasem jego objawy bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie. Na szczęście wystarczy kilka dobrych nawyków, żeby skutecznie poprawić samopoczucie, nabrać sił i przywitać wiosnę z dobrą energią.

Jak sobie radzić z wiosennym przesileniem?

Przede wszystkim należy zadbać o nasz organizm, żeby lepiej zniósł ten trudny czas. Podstawą jest odpoczynek. Regularny sen w odpowiednich ilościach zregeneruje organizm, zminimalizuje uczucie zmęczenia i doda sił do działania. Można też wspomagać się krótkimi drzemkami w ciągu dnia, które będą skutecznym uzupełnieniem energii.. Warto także uwzględnić w codziennym harmonogramie choćby niewielką dawkę ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Bieganie, trening w plenerowej siłowni a nawet marsz czy zwykły spacer to świetny sposób na pobudzenie i dotlenienie organizmu.

W walce z przesileniem wiosennym niezwykle ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta i nawodnienie. Jedząc różnorodne posiłki i dostarczając organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych i wody, zminimalizujemy przykre objawy towarzyszące zmianom aury.

Dieta, która poprawi samopoczucie i doda ci energii do działania

Zimowy jadłospis nie obfitował w wiele witamin i minerałów, czego skutkiem może być właśnie osłabienie, uczucie zmęczenia, szara cera i wypadające włosy. Przełom zimy i wiosny to moment, w którym do sklepów i na targ trafia coraz więcej gatunków świeżych owoców i warzyw, w tym pełne cennych witamin i minerałów nowalijki. Nieocenionym paliwem dla organizmu są produkty pełnoziarniste, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak cynk, magnez, fosfor i żelazo. Nie zapominaj także o białku w postaci chudego mięsa lub strączków, ryb czy nabiału.

Codzienną porcję zdrowia zapewnią też mleczne wyroby fermentowane, jak np. jogurt, maślanka, kefir czy mleko fermentowane. Każdy z tych produktów zawiera bakterie fermentacji mlekowej, dlatego warto je wkomponować w swoją dietę – samodzielnie stanowią zdrową przekąskę, a gdy połączymy je z porcją płatków, orzechów i owoców stanowią pełnowartościowy posiłek. Świetnym źródłem żywych kultur bakterii jest mleko fermentowane Actimel. Znajdziemy w nim mialirdy bakterii Lactobacillus casei Danone oraz tradycyjne kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminę B6 oraz witaminę D, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego– jedna buteleczka Actimela pokrywa aż 1/3 dziennego referencyjnego zapotrzebowania na witaminę D. Codzienne spożywanie Actimela wspiera odporność organizmu, co może być korzystne także w okresie przesilenia wiosennego.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024