Odporność – czym jest i jak ją wzmacniać każdego dnia?

O odporności najczęściej mówi się w okresie jesienno-zimowym. Jednak system immunologiczny należy wspierać przez cały rok, bo to właśnie od jego mechanizmów zależy nasza siła, witalność i dobre samopoczucie. Czym tak naprawdę jest odporność i jak o nią dbać? Wyjaśniamy.

autor: Agnieszka Adamska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Nie widzimy jej, ale jest z nami każdego dnia, dzielnie broniąc nas przed czynnikami zewnętrznymi. Odporność, bo o niej mowa, to nasza naturalna tarcza ochronna, dzięki której cieszymy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Warto jednak pamiętać, że ten misterny system wymaga naszego wsparcia i nieustannej troski. Żeby cała machina ochronna mogła działać bez zarzutu, niezbędne jest paliwo w postaci regularnych, zróżnicowanych posiłków, codzienna porcja ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu, a także odpowiednia dawka snu. O tych zdrowych nawykach powinniśmy pamiętać przez cały rok. Na czym polega działanie systemu immunologicznego i jak możemy go wspomóc prostymi sposobami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz poniżej.

Odporność – co to takiego?

Najprościej mówiąc, odporność to zdolność organizmu do radzenia sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ta naturalna bariera chroni nas i dba o to, by zachodzące w organizmie procesy wewnętrzne przebiegały bez żadnych zakłóceń.

Dla wielu osób odporność to niezwykle tajemniczy termin, który trudno dopasować do określonej strefy naszego organizmu. Trudno się dziwić, bo na układ odpornościowy, zwany też układem immunologicznym, wpływ mają różne narządy i komórki. Na tę imponującą siatkę obronną składają się: skóra, błony śluzowe, enzymy, substancje wewnętrzne komórki obronne i ich wytwory, narządy układu immunologicznego, takie jak: węzły chłonne, szpik kostny, grasica, śledziona, migdałki, naczynia krwionośne i limfatyczne, naczynia GALT (tkanka limfatyczna śluzówki jelita cienkiego), wyrostek robaczkowy, a także białka i enzymy. Cały ten zbiór tworzy imponującą, doskonale zorganizowaną armię, która aktywnie walczy na różnych frontach.

O odporności mówimy więc wtedy, gdy ten system działa bez zakłóceń i sprawnie odpiera ataki "wroga". Niestety, złe nawyki, nieprawidłowa dieta, zburzenia hormonalne, przebyte choroby, a także wiele innych czynników może sprawić, że naturalna zdolność obronna organizmu zaczyna szwankować.

Wrogowie odporności. Te nawyki osłabiają układ immunologiczny

Na odporność wpływa wiele różnych czynników, jednak podstawą prawidłowo działającego systemu immunologicznego jest zdrowa dieta. Zapewniając organizmowi regularne, odpowiednio zbilansowane posiłki, dbamy o to, żeby wraz z nimi otrzymał niezbędną dawkę witamin i minerałów – to one stanowią siłę napędową organów i komórek odpowiedzialnych za naszą naturalną ochronę. Wg badaczy to w jelitach znajduje się aż 70% naszych komórek odpornościowych, dlatego warto o nią dbać.¹ Niestety kiedy odżywiamy się nieregularnie i jemy niezdrową, wysoko przetworzoną żywność, w naszym organizmie powstają niedobory składników odżywczych, a to sprzyja obniżeniu odporności.

Równie ważny jak dieta jest ruch. Siedzący tryb życia nie tylko nie przysłuży się naszej sylwetce i sercu, ale także obniży sprawność systemu immunologicznego. Nie musisz porywać się od razu na mordercze treningi! Wystarczy codzienny, półgodzinny spacer, żeby dotlenić organizm i pobudzić przemianę materii. Kochasz uprawiać sport? Wspaniale, układ immunologiczny tylko na tym zyska. Bieganie, pływanie, jazda na rowerze, gry zespołowe, czy treningi siłowe – każda z tych form ruchu poprawia kondycję, usprawnia pracę serca i układu krwionośnego i zapewnia dobre samopoczucie. Nie na darmo mówi się, że ruch to zdrowie!

W trosce o dobrą odporność nie należy też zapominać o odpoczynku. Codzienny relaks, a także odpowiednia dawka snu w nocy to czas regeneracji i wzmożonych procesów wewnętrznych. W trakcie spoczynku nasz organizm zbiera siły do tego, by stawić czoła nowym wyzwaniom. Jeżeli nie zapewniamy sobie wystarczającej ilości snu, stajemy się osłabieni.

Jesteś tym, co jesz. Budujemy odporność zdrową dietą

Podstawą zdrowej diety powinny być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i kasze. W naszej diecie nie może zabraknąć też dobrej jakości tłuszczu i zróżnicowanych źródeł białka - mięsa, w tym ryb i warzyw strączkowych. Dobrym źródłem białka jest też nabiał i produkty mleczne, które jednocześnie są bardzo dobrym źródłem wapnia. Przykładem produktu fermentowanego, który zawiera zarówno żywe kultury bakterii jak i witaminy jest Actimel - smaczna porcja składników odżywczych dla całej rodziny. W każdej porcji tego produktu znajdziemy witaminy D i B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Actimel zawiera również miliardy kultur bakterii L. casei i tradycyjne kultury jogurtowe: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

¹ Furness i wsp. "Nutrient Tasting and Signaling Mechanisms in the Gut II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses, Am J Physiol 1999 Nov;277(5):G922-8 doi: 10.1152/ajpgi.1999.277.5.G922.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Adamska | 20.02.2024

Te dwie witaminy to istotne wsparcie dla odporności

Poznajcie dwóch wielkich sprzymierzeńców odporności – witaminy: B6 i D. Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, musisz zadbać też o to, by te witaminy znalazły się w odpowiedniej ilości w Twojej diecie. Dlaczego są tak ważne i gdzie można je znaleźć?

autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel
Odporność – czyli?

Wraz z nadejściem przedwiośnia i wiosny pojawia się temat odporności. Każdy chce ją wzmocnić, ale nie każdy wie, czym ona tak naprawdę jest. Odporność to zdolność organizmu do obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspieranie układu immunologicznego to złożone zadanie, bowiem, jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z "układem", "systemem odpornościowym", którego praca zależy od wielu czynników.

Pierwszym z nich jest sen. To dla organizmu moment na regenerację. Bez snu system odpornościowy nie ma sił, by działać jak trzeba. Drugim czynnikiem jest aktywność fizyczna, która stymuluje system odpornościowy do pracy. Trzecim filarem odporności na naszej liście (choć nie w hierarchii ważności) jest dieta. Powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. Spośród tych, które mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, warto szczególną uwagę zwrócić na witaminy B6 i D.

Witamina D – witamina słońca i… odporności

Kiedy myślimy o witaminie D, na myśl od razu przychodzi nam dbanie o zdrowe kości. Rzeczywiście, witamina D ma kluczowy wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową mającą decydujące znaczenie dla zdrowia kości. Badania ostatniego dziesięciolecia wykazały udział witaminy D nie tylko w procesach metabolicznych kości, ale również w procesach immunologicznych.¹ Lista dowodów działania witaminy D i związanych z nią korzyści zdrowotnych nieustająco się wydłuża. Optymalne stężenie witaminy D wskazywane jest jako istotny czynnik w profilaktyce nie tylko osteoporozy i złamań czy krzywicy, chorób układu sercowo-naczyniowego, powikłań ciąży.²

Nasz organizm jest w stanie sam wyprodukować witaminę D, jednak niezbędne są do tego promienie słoneczne. Dlatego jesienią i zimą, kiedy słońca jest jak na lekarstwo, szczególnie musimy zadbać o to, by znajdowała się ona w naszym codziennym menu, a jeśli się tak nie dzieje – zaplanować odpowiednią suplementację.

Źródła witaminy D:
  • tłuste ryby (łosoś, węgorz, śledź),
  • grzyby shitake,
  • żółtko jaja,
  • ser żółty,
  • wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel i Actimel Kids z witaminą D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Buteleczka Actimela to 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D.

Buteleczka Actimela zawiera witaminy B6 i D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Actimel o smakach jagoda-jeżyna i jagoda-granat oprócz witamin B6 i D zawiera również witaminę C.

Actimel Kids z witaminą D wspierającą prawidłowe funkcjonalnie układu odpornościowego u dzieci.

Actimel to świetny pomysł dla wszystkich, którzy chcą codziennie wspierać swój układ odpornościowy.

Actimel to wartościowa przekąska dla całej rodziny przeznaczona dla dorosłych i dzieci powyżej 3. roku życia.

Witamina B6 – na mocne nerwy i odporność

O roli, jaką witamina B6 (pirydoksyna) pełni w naszym organizmie, można by napisać niejedną rozprawę doktorską, bierze ona bowiem udział w aż 140 reakcjach biochemicznych!³ Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz bierze udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych.⁴ Charakterystycznymi objawami hipowitaminozy (znaczących braków) B6 są np.: egzema, łojotokowe zapalenie skóry zapalenie języka oraz zajady.⁵

Źródła witaminy B6:
  • ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy),
  • mięso (drobiowe, wieprzowe),
  • podroby, zwłaszcza wątróbka,
  • rośliny strączkowe, brązowy ryż, komosa ryżowa,
  • orzechy i nasiona,
  • czosnek, curry, imbir, chili,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • banany, morele suszone, czerwona papryka,
  • kapusta kiszona, ziemniaki, sok pomidorowy,
  • wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel, w którym poza wit. B6 znajduje się także inna witamina wspierająca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – wit. D. W portfolio Actimela znaleźć można smaki takie jak jagoda-jeżyna i jagoda-granat, które oprócz witamin B6 i D zawierają również witaminę C – również wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

¹ Grygiel-Górniak B.,Puszczewicz M., Witamina D – nowe spojrzenie w medycynie i reumatologii; Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 359-368

² Rusińska A. i wsp., Rekomendacja: ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D – NOWELIZACJA 2018 r. POSTĘPY NEONATOLOGII 2018;24(1)

³ Hellmann H., Mooney S., Vitamin B6: A Molecule for Human Health? Molecules 2010, 15(1), 442-459; https://doi.org/10.3390/molecules15010442

⁴ Włodarek i wsp. Dietoterapia, PZWL, Warszawa 2015

⁵ Przygoda B. i wsp. Witaminy [w]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. M. Jarosz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Paulina Kurowska-Ciupka | 20.02.2024

Talerz pełen zdrowia i smaku. Co jeść, żeby wspomóc odporność organizmu?

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Co więcej, to właśnie nawyki żywieniowe w dużej mierze wpływają na odporność. Co jeść, żeby wzmocnić organizm? Podpowiadamy!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Mówiąc o odporności, najczęściej mamy na myśli ciepłe ubrania, witaminy i zbilansowane posiłki. Każdy z tych czynników na pewno pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jednak podstawą dobrego samopoczucia jest to, co ląduje na naszym talerzu. To właśnie nawyki żywieniowe i jakość diety mają decydujący wpływ na odporność organizmu. Zaskakujące? A jednak to prawda. Okazuje się bowiem, że centrum systemu odpornościowego zlokalizowane jest w jelitach. Stosując zdrowy, zróżnicowany jadłospis, dostarczamy organizmowi cennych składników mineralnych i witamin, które także pełnią rolę tarczy ochronnej w zetknięciu ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Niestety, w codziennym pośpiechu często zapominamy o posiłkach albo jemy mało zróżnicowane dania, które nie zapewniają nam wystarczającej ilości składników odżywczych. Skutkiem złej diety może być pogorszenie nastroju, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabione włosy, skóra i paznokcie, a także osłabiona odporność. Jeżeli dotychczas nie przywiązywałeś większej wagi do tego, co jesz, czas to zmienić. Z naszego poradnika dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności i gdzie zacząć wprowadzać zmiany, najlepiej metodą małych kroków.

Zdrowie i odporność na talerzu

Wydawałoby się, że jedzenie i odporność nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, jednak prawda jest taka, że bez odpowiednich składników odżywczych system immunologiczny nie mógłby sprawnie pracować. Zdrowe żywienie warunkuje wszystkie funkcje i procesy zachodzące w organizmie, ale żeby te mechanizmy działy bez zakłóceń, niezbędna jest naturalna tarcza. Wśród produktów żywnościowych znajdziemy produkty bogate w cenne substancje bioaktywne, wspierające układ odpornościowy i naturalną ochronę organizmu.

Proces ten polega na zwiększaniu produkcji przeciwciał i leukocytów, które pełnią w organizmie rolę obronną. Żywność bogata w cenne składniki odżywcze stymuluje także wytwarzanie makrofagów – czyli komórek do zadań specjalnych. Żeby jednak ta dzielna armia mogła nas bronić bez zarzutu, musi otrzymywać paliwo w postaci cennych witamin i składników mineralnych.

Warzywa i owoce – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie to nie mit, a potwierdzony fakt. Jedząc je każdego dnia, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wzmacniających system odpornościowy. Najcenniejsze dla zdrowia i wzmacniania odporności są te gatunki, które zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Witamina C to naturalny przeciwutleniacz o skutecznym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy ją w: czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, truskawkach, kiwi i w cytrusach. Z kolei beta-karotenu należy szukać w warzywach i owocach o żółtym, pomarańczowym i czerwonym zabarwieniu. Są to m.in.: marchew, czerwona papryka, pomidory, morele i brzoskwinie. Dużo beta-karotenu znajdziemy również w warzywach liściastych – boćwinie, szpinaku, natce pietruszki i w jarmużu. Im większa różnorodność spożywanych przez nas warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Nabiał – dostarcza organizmowi białka i wapnia

Ryby – świetne źródło witaminy D3 i cennych kwasów omega

Owoce i warzywa – prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych

Tłuszcze roślinne – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; niezbędne do rozpuszczania i przyswajania witamin A, D, E i K –dla zdrowia i dobrej odporności

Zboża i pestki – doskonałe źródło składników mineralnych i błonnika, który reguluje trawienie i wspiera utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach

Ryby – doskonałe źródło witaminy D3

Witamina D3 to jedna z najważniejszych substancji czynnych, wpływających na odporność organizmu. Najwięcej witaminy D3 organizm pozyskuje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, zasięg oraz intensywność promieni nie jest jednakowa przez cały rok, dlatego poza miesiącami letnimi warto wzbogacać dietę o produkty będące bogatym źródłem witaminy D3. Są to przede wszystkim tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, halibut, śledź czy sardynka. Dużo witaminy D3 znajdziemy także w tranie, dlatego warto go wprowadzić do diety w okresie zimowym. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy D z dietą, konieczna jest suplementacja.

Nabiał– budują odporność i wzmacniają kości

Nabiał jest ważny dla zdrowia. Produkty nabiałowe są źródłem białka, dobrze przyswajalnego wapnia, a także magnezu, miedzi i cynku. Znajdziemy tam również witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Actimel zdecydowanie mieści się w kategorii nabiału i jest prawdziwą bombą żywych kultur bakterii. W każdej buteleczce tego fermentowanego mleka znajdziemy szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricusStreptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminy D i B6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedna buteleczka Actimela zaspokaja 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D. Actimel jest odpowiedni dla całej rodziny włączając w to dzieci powyżej 3 lat oraz osoby starsze. Może być częścią zróżnicowanej, zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024