Te dwie witaminy to istotne wsparcie dla odporności
Poznajcie dwóch wielkich sprzymierzeńców odporności – witaminy: B6 i D. Jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, musisz zadbać też o to, by te witaminy znalazły się w odpowiedniej ilości w Twojej diecie. Dlaczego są tak ważne i gdzie można je znaleźć?
Płatna współpraca z marką Actimel
Wraz z nadejściem przedwiośnia i wiosny pojawia się temat odporności. Każdy chce ją wzmocnić, ale nie każdy wie, czym ona tak naprawdę jest. Odporność to zdolność organizmu do obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wspieranie układu immunologicznego to złożone zadanie, bowiem, jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z "układem", "systemem odpornościowym", którego praca zależy od wielu czynników.
Pierwszym z nich jest sen. To dla organizmu moment na regenerację. Bez snu system odpornościowy nie ma sił, by działać jak trzeba. Drugim czynnikiem jest aktywność fizyczna, która stymuluje system odpornościowy do pracy. Trzecim filarem odporności na naszej liście (choć nie w hierarchii ważności) jest dieta. Powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. Spośród tych, które mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, warto szczególną uwagę zwrócić na witaminy B6 i D.
Kiedy myślimy o witaminie D, na myśl od razu przychodzi nam dbanie o zdrowe kości. Rzeczywiście, witamina D ma kluczowy wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową mającą decydujące znaczenie dla zdrowia kości. Badania ostatniego dziesięciolecia wykazały udział witaminy D nie tylko w procesach metabolicznych kości, ale również w procesach immunologicznych.¹ Lista dowodów działania witaminy D i związanych z nią korzyści zdrowotnych nieustająco się wydłuża. Optymalne stężenie witaminy D wskazywane jest jako istotny czynnik w profilaktyce nie tylko osteoporozy i złamań czy krzywicy, chorób układu sercowo-naczyniowego, powikłań ciąży.²
Nasz organizm jest w stanie sam wyprodukować witaminę D, jednak niezbędne są do tego promienie słoneczne. Dlatego jesienią i zimą, kiedy słońca jest jak na lekarstwo, szczególnie musimy zadbać o to, by znajdowała się ona w naszym codziennym menu, a jeśli się tak nie dzieje – zaplanować odpowiednią suplementację.
- tłuste ryby (łosoś, węgorz, śledź),
- grzyby shitake,
- żółtko jaja,
- ser żółty,
- wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel i Actimel Kids z witaminą D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Buteleczka Actimela to 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy D.
O roli, jaką witamina B6 (pirydoksyna) pełni w naszym organizmie, można by napisać niejedną rozprawę doktorską, bierze ona bowiem udział w aż 140 reakcjach biochemicznych!³ Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz bierze udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych.⁴ Charakterystycznymi objawami hipowitaminozy (znaczących braków) B6 są np.: egzema, łojotokowe zapalenie skóry zapalenie języka oraz zajady.⁵
- ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy),
- mięso (drobiowe, wieprzowe),
- podroby, zwłaszcza wątróbka,
- rośliny strączkowe, brązowy ryż, komosa ryżowa,
- orzechy i nasiona,
- czosnek, curry, imbir, chili,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- banany, morele suszone, czerwona papryka,
- kapusta kiszona, ziemniaki, sok pomidorowy,
- wzbogacone witaminami produkty mleczne, np. mleko fermentowane Actimel, w którym poza wit. B6 znajduje się także inna witamina wspierająca prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – wit. D. W portfolio Actimela znaleźć można smaki takie jak jagoda-jeżyna i jagoda-granat, które oprócz witamin B6 i D zawierają również witaminę C – również wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
¹ Grygiel-Górniak B.,Puszczewicz M., Witamina D – nowe spojrzenie w medycynie i reumatologii; Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 359-368
² Rusińska A. i wsp., Rekomendacja: ZASADY SUPLEMENTACJI I LECZENIA WITAMINĄ D – NOWELIZACJA 2018 r. POSTĘPY NEONATOLOGII 2018;24(1)
³ Hellmann H., Mooney S., Vitamin B6: A Molecule for Human Health? Molecules 2010, 15(1), 442-459; https://doi.org/10.3390/molecules15010442
⁴ Włodarek i wsp. Dietoterapia, PZWL, Warszawa 2015
⁵ Przygoda B. i wsp. Witaminy [w]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. M. Jarosz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
Płatna współpraca z marką Actimel