Zdrowe szaleństwo na świeżym powietrzu

Przełom zimy i wiosny to czas, gdy nabieramy nowej energii i chęci do wychodzenia z domu. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które chętnie bawią się na dworze. By im to umożliwić – konieczności przesadnego martwienia się o temperaturę i pogodę – trzeba wiedzieć, jak wzmocnić odporność!

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Po długiej zimie nie możemy doczekać się pierwszych słonecznych dni. Jak wiadomo jednak, w marcu czy kwietniu pogoda dosłownie szaleje – w ciągu kilku godzin może przynieść nam niespodziewany wiatr, deszcz, a nawet śnieg. Jeżeli dzieci biegają po podwórku i się bawią, zużywają sporo energii, dlatego my rodzice powinniśmy zadbać o ich odporność. W jaki sposób to zrobić?

Sekrety układu immunologicznego

Układ odpornościowy rozwija się bardzo długo, nim cały mechanizm nabierze pełnej sprawności, minie wiele lat. Gdy dziecko ma do czynienia z różnymi bodźcami, tworzy się tzw. pamięć immunologiczna, a organizm produkuje przeciwciała. Im bardziej intensywnie pracuje, tym lepiej będzie sobie radził w życiu dorosłym. Oczywiście w budowaniu odporności dziecka potrzebny jest czas.

Jeżeli nasza pociecha ma słabszą odporność, warto poprosić lekarza o skierowanie do poradni immunologicznej. Przyczyny problemu mogą być różne – od alergii po pasożyty przewodu pokarmowego lub niedobór składników odżywczych w diecie. Nie ma jednego sposobu na to, aby poprawić funkcjonowanie organizmu. Budowanie odporności to złożony proces. Bardzo ważny jest regularny tryb życia – warto zadbać o ruch na świeżym powietrzu i wypoczynek, w tym odpowiednią ilość snu, a także o stałe pory posiłków oraz zbilansowaną dietę.

Jak budować odporność dziecka?

Niezależnie od pory roku warto dbać o zdrowie swoje oraz najmłodszych. Jednym ze sposobów wzmacniania odporności może być zmiana klimatu, np. wyjazd w góry. Organizm dziecka będzie trenował siły, dostosowując się do nowych warunków. Jeszcze lepsze efekty może dać pobyt nad Bałtykiem – wdychanie czystego morskiego powietrza bogatego w jod świetnie działa na organizm. Warto pamiętać, by nie przegrzewać dziecka. Najlepiej ubierać je na cebulkę, by nie miały okazji się spocić. Jeżeli nie planujemy wyjazdu, starajmy się spędzać z pociechami czas na dworze. W trakcie spaceru czy biegania pociechy złapią pierwsze promienie słońca.

Odporność dziecka należy wzmacniać również odpowiednią dietą. Szczególnie ważne są produkty bogate w witaminę C – która walczy z wolnymi rodnikami uszkadzającymi strukturę komórek i przyspieszającymi starzenie się organizmu –kapusta kiszona, papryka, czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, natka pietruszki. Równie ważna jest witamina A, która pełni rolę obronną przed znajdziemy ją w jajkach i wątróbce, ale też warzywach (marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły) i owocach (morele, brzoskwinie).. Odporność komórkową pobudza też witamina E (obecna w olejach, ziarnach słonecznika i warzywach liściastych) oraz kwasy omega-3 (ryby, tran, orzechy, oliwa z oliwek i oleje).

 Wapń obecny w produktach mlecznych jest najlepiej dobrze przyswajany przez organizm.

Witamina B6 pomaga w  prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

Witamina D dla wspracia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

Witamina C to naturalny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki.

Siła witaminy D

Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie pociechy, nie możemy pominąć roli witaminy D. Jakie mamy z nią skojarzenia? Po pierwsze słońce – pod jego wpływem organizm sam ją wytwarza. Po drugie, mocne kości – jej brak powoduje m.in. krzywicę u dzieci. Jednak to tylko kropla w morzu zasług, bo cenna witamina D stoi także na straży układu odpornościowego. Najwięcej tego składnika jest w tłustych rybach, wątrobie, a mniejsze ilości w jajkach i produktach mlecznych.

Przekonanie dziecka do jedzenia zdrowych posiłków może nie być łatwe, zwłaszcza gdy do tej pory nie było to nawykiem. Actimel Kids może być dobrym rozwiązaniem. Zawiera on aż trzy rodzaje żywych kultur bakterii: szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. W każdej buteleczce znajduje się aż 20 miliardów bakterii L. casei. Znajdziemy tu również wapń oraz cenne witaminy D i B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. To produkt ogólnego przeznaczenia żywieniowego – jest odpowiedni dla całej rodziny, w tym dla dzieci powyżej 3 lat. Ponieważ jest pyszny i zawiera korzystne witaminy oraz wapń, może być częścią zbilansowanej diety.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska | 20.02.2024

Wiosenne przesilenie a nasze zdrowie i samopoczucie

Zmęczenie, senność, brak energii, obniżony nastrój, problemy ze skórą i włosami – pojawienie się tych objawów u schyłku zimy może oznaczać, że dopadło nas przesilenie wiosenne. Jak sobie z nim poradzić? Przeczytaj nasz poradnik.

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Przejście z pory zimowej w wiosenną to duża rewolucja dla naszego organizmu. Zmiany klimatyczne spowodowały, że w Polsce już praktycznie nie występuje przedwiośnie, czyli jedna z dwóch uzupełniających pór w przyrodzie. Umożliwiała ona stopniowe przystosowanie się do nowych warunków atmosferycznych. Obecnie wiosna następuje gwałtownie, co u wrażliwych osób może powodować różne dolegliwości. Mają z reguły charakter przejściowy i nie oznaczają żadnych poważnych schorzeń, jednak ich obecność bywa bardzo uciążliwa i trudna do zniesienia. Z czym wiąże się przesilenie wiosenne i jak zapobiec niechcianym symptomom?

Wiosenne przesilenie – co wywołuje?

Najczęstsze dolegliwości towarzyszące przesileniu wiosennemu to osłabienie, uczucie nieustannego zmęczenia, drażliwość, spadek nastroju, bóle i zawroty głowy, brak apetytu, a także zaburzenia snu i bezsenność. Nasilenie objawów zazwyczaj pojawia się na przełomie marca i kwietnia. Symptomy mogą utrzymywać się od kilku do kilkunastu tygodni.

Zmiana pogody może przebiegać nie bez konsekwencji dla samopoczucia, a przejście zimy w wiosnę to dla osłabionego organizmu może być prawdziwy szok. Dlaczego? Otóż po zimowych miesiącach jesteśmy wyjątkowo osłabieni z powodu zmniejszonej aktywności fizycznej, ograniczonego dostępu do światła słonecznego oraz braku świeżych warzyw i owoców – najlepszego źródła witamin i minerałów. Każdy z czynników sprawia, że u schyłku zimy odczuwamy zmiany aury znacznie dotkliwiej niż np. po lecie, które naładowało nas energią słoneczną i nakarmiło sezonowymi plonami.

Choć zimowo-wiosenne zmęczenie z reguły nie wymaga ingerencji specjalisty, czasem jego objawy bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie. Na szczęście wystarczy kilka dobrych nawyków, żeby skutecznie poprawić samopoczucie, nabrać sił i przywitać wiosnę z dobrą energią.

Jak sobie radzić z wiosennym przesileniem?

Przede wszystkim należy zadbać o nasz organizm, żeby lepiej zniósł ten trudny czas. Podstawą jest odpoczynek. Regularny sen w odpowiednich ilościach zregeneruje organizm, zminimalizuje uczucie zmęczenia i doda sił do działania. Można też wspomagać się krótkimi drzemkami w ciągu dnia, które będą skutecznym uzupełnieniem energii.. Warto także uwzględnić w codziennym harmonogramie choćby niewielką dawkę ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Bieganie, trening w plenerowej siłowni a nawet marsz czy zwykły spacer to świetny sposób na pobudzenie i dotlenienie organizmu.

W walce z przesileniem wiosennym niezwykle ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta i nawodnienie. Jedząc różnorodne posiłki i dostarczając organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych i wody, zminimalizujemy przykre objawy towarzyszące zmianom aury.

Dieta, która poprawi samopoczucie i doda ci energii do działania

Zimowy jadłospis nie obfitował w wiele witamin i minerałów, czego skutkiem może być właśnie osłabienie, uczucie zmęczenia, szara cera i wypadające włosy. Przełom zimy i wiosny to moment, w którym do sklepów i na targ trafia coraz więcej gatunków świeżych owoców i warzyw, w tym pełne cennych witamin i minerałów nowalijki. Nieocenionym paliwem dla organizmu są produkty pełnoziarniste, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak cynk, magnez, fosfor i żelazo. Nie zapominaj także o białku w postaci chudego mięsa lub strączków, ryb czy nabiału.

Codzienną porcję zdrowia zapewnią też mleczne wyroby fermentowane, jak np. jogurt, maślanka, kefir czy mleko fermentowane. Każdy z tych produktów zawiera bakterie fermentacji mlekowej, dlatego warto je wkomponować w swoją dietę – samodzielnie stanowią zdrową przekąskę, a gdy połączymy je z porcją płatków, orzechów i owoców stanowią pełnowartościowy posiłek. Świetnym źródłem żywych kultur bakterii jest mleko fermentowane Actimel. Znajdziemy w nim mialirdy bakterii Lactobacillus casei Danone oraz tradycyjne kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Actimel zawiera również witaminę B6 oraz witaminę D, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego– jedna buteleczka Actimela pokrywa aż 1/3 dziennego referencyjnego zapotrzebowania na witaminę D. Codzienne spożywanie Actimela wspiera odporność organizmu, co może być korzystne także w okresie przesilenia wiosennego.

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Agnieszka Małgorzata Adamska | 20.02.2024

Wapń – pierwiastek dla zdrowia. Zadbaj o siłę i moc swojego ciała

Odpowiednia dieta to jeden z kluczy do sukcesu na drodze do budowy zdrowego i silnego organizmu. Jest to taki sposób odżywiania, który pozwala dostarczyć wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z fundamentalnych jego składników jest wapń. Dlaczego jest taki ważny? Z czym go łączyć? I przede wszystkim, jak zdrowo się odżywiać?

autor: Wojciech Grzesiak | 20.02.2024
Płatna współpraca z marką Actimel

Wapń to składnik mineralny, który stanowi aż 1,5 proc. masy ciała, a 99 proc. jego ilości znajduje się w układzie szkieletowym¹,². Stanowi budulec kości, zębów, włosów, paznokci i naczyń krwionośnych³. To jednak nie wszystko, ponieważ reguluje skurcze mięśni gładkich, szkieletowych i poprzecznie prążkowanych, bierze udział m.in. w aktywacji i wydzielaniu neuroprzekaźników, w zachowaniu homeostazy, procesie krzepnięcia krwi i wreszcie zapewnia prawidłową przepuszczalność błon komórkowych⁴.

Czym skorupka za młodu nasiąknie...

Skoro wiadomo już, że wapń jest ważny, to nie jest również tajemnicą, że powinno się dbać o jego zapas już od najmłodszych lat. Dzieci w wieku 1-9 lat potrzebują od 700 do 1000 mg wapnia dziennie. Jego niedobór u dzieci może grozić deformacją kości (krzywicą) a u osób dorosłych – demineralizacją prowadzącą do utraty masy kostnej sprzyjającej złamaniom. Jego niedobór może sprzyjać też niezamierzonemu przyrostowi masy ciała¹.

Wapń i spółka

Jednym z nieodłącznych kompanów wapnia jest witamina D, która pomaga w prawidłowym wchłanianiu/przyswajaniu się tego pierwiastka. Witamina D może powstawać na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. W naszej szerokości geograficznej nie możemy jednak polegać tylko na słońcu, dlatego witamina D powinna być dostarczana w posiłkach - w tym z produktami wzbogacanymi – lub suplementowana. Jaka jest zalecana dzienna dawka witaminy D3? U dzieci w wieku 1–10 lat wynosi 2 tys. j.m., u młodzieży w wieku 11–18 lat oraz dorosłych i seniorów od 800 do 2 tys. j.m.

Moc witamin

Równie ważne jest dostarczanie organizmowi witamin A, E, C i witamin z grupy B. Witamina A zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, które m.in. odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C wpływa na pracę układu odpornościowego, a w towarzystwie witaminy E działa również antyoksydacyjnie . Witaminy z grupy B najłatwiej czerpać, jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego. Są również obecne w nasionach roślin strączkowych oraz orzechach, co z pewnością ucieszy wegetarian i wegan. Zawarta w witaminie B6 pirydoksyna ma wpływ na ciśnienie krwi, na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz bierze udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych.

Jak się zdrowo odżywiać?

Najoczywistszym źródłem wapnia i witamin jest oczywiście pożywienie. Wapń można znaleźć w mleku i produktach mlecznych, żółtym serze, zielonych warzywach i suszonych owocach. Witaminę D dostarczą takie składniki jak świeży węgorz, dziki łosoś, śledzie w oleju, makrela, tuńczyk, jaja, grzyby shitake i wzbogacone produkty mleczne. Witamina B6 znajduje się m.in. w ziemniakach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także mięsie i wędlinach. Z pomocą może przyjść przekąska, taka jak np. Actimel, który jest bogaty w witaminę D - zawiera 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia. Jest również źródłem witamin B6 i wapnia. Do tego zawiera miliardy bakterii L. casei Danone a także tradycyjne kultury bakterii jogurtowych.

Zbilansowania dieta wspomaga nie tylko ciało, ale także ma pozytywny wpływ na umysł i koncentrację.

Wapń stanowi 1,5 proc. masy ciała, a 99 proc. znajduje się w układzie szkieletowym.

Wapń i witamina D mogą być dostarczane m.in. przez wzbogacone fermentowane produkty mleczne.

Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych zapobiega występowaniu skurczy mięśni.

Zdrowy tryb życia to m.in. odpowiednia dieta, która wpływa nie tylko na kondycję, ale również na odporność.

Oprócz zdrowego żywienia warto pamiętać o aktywności fizycznej, która także ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Niezależnie od tego, czy wybierzecie spacer, bieganie, rower czy siłownię – każda forma ruchu jest lepsza od jego braku. Dotyczy to zwłaszcza osób, które spędzają dużo czasu przy biurku lub w samochodzie oraz dzieci, które np. w szkole mają tylko kilka minut przerwy.

¹ Włodarek D. i wsp. Dietoterapia, Wydawnistwo Lekarskie PZWL 2014

² Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104

³ Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104

⁴ Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104

Płatna współpraca z marką Actimel
autor: Wojciech Grzesiak | 20.02.2024