Wapń – pierwiastek dla zdrowia. Zadbaj o siłę i moc swojego ciała
Odpowiednia dieta to jeden z kluczy do sukcesu na drodze do budowy zdrowego i silnego organizmu. Jest to taki sposób odżywiania, który pozwala dostarczyć wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z fundamentalnych jego składników jest wapń. Dlaczego jest taki ważny? Z czym go łączyć? I przede wszystkim, jak zdrowo się odżywiać?
Płatna współpraca z marką Actimel
Wapń to składnik mineralny, który stanowi aż 1,5 proc. masy ciała, a 99 proc. jego ilości znajduje się w układzie szkieletowym¹,². Stanowi budulec kości, zębów, włosów, paznokci i naczyń krwionośnych³. To jednak nie wszystko, ponieważ reguluje skurcze mięśni gładkich, szkieletowych i poprzecznie prążkowanych, bierze udział m.in. w aktywacji i wydzielaniu neuroprzekaźników, w zachowaniu homeostazy, procesie krzepnięcia krwi i wreszcie zapewnia prawidłową przepuszczalność błon komórkowych⁴.
Skoro wiadomo już, że wapń jest ważny, to nie jest również tajemnicą, że powinno się dbać o jego zapas już od najmłodszych lat. Dzieci w wieku 1-9 lat potrzebują od 700 do 1000 mg wapnia dziennie. Jego niedobór u dzieci może grozić deformacją kości (krzywicą) a u osób dorosłych – demineralizacją prowadzącą do utraty masy kostnej sprzyjającej złamaniom. Jego niedobór może sprzyjać też niezamierzonemu przyrostowi masy ciała¹.
Jednym z nieodłącznych kompanów wapnia jest witamina D, która pomaga w prawidłowym wchłanianiu/przyswajaniu się tego pierwiastka. Witamina D może powstawać na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. W naszej szerokości geograficznej nie możemy jednak polegać tylko na słońcu, dlatego witamina D powinna być dostarczana w posiłkach - w tym z produktami wzbogacanymi – lub suplementowana. Jaka jest zalecana dzienna dawka witaminy D3? U dzieci w wieku 1–10 lat wynosi 2 tys. j.m., u młodzieży w wieku 11–18 lat oraz dorosłych i seniorów od 800 do 2 tys. j.m.
Równie ważne jest dostarczanie organizmowi witamin A, E, C i witamin z grupy B. Witamina A zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, które m.in. odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C wpływa na pracę układu odpornościowego, a w towarzystwie witaminy E działa również antyoksydacyjnie . Witaminy z grupy B najłatwiej czerpać, jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego. Są również obecne w nasionach roślin strączkowych oraz orzechach, co z pewnością ucieszy wegetarian i wegan. Zawarta w witaminie B6 pirydoksyna ma wpływ na ciśnienie krwi, na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego oraz bierze udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych.
Najoczywistszym źródłem wapnia i witamin jest oczywiście pożywienie. Wapń można znaleźć w mleku i produktach mlecznych, żółtym serze, zielonych warzywach i suszonych owocach. Witaminę D dostarczą takie składniki jak świeży węgorz, dziki łosoś, śledzie w oleju, makrela, tuńczyk, jaja, grzyby shitake i wzbogacone produkty mleczne. Witamina B6 znajduje się m.in. w ziemniakach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także mięsie i wędlinach. Z pomocą może przyjść przekąska, taka jak np. Actimel, który jest bogaty w witaminę D - zawiera 1/3 dziennej referencyjnej wartości spożycia. Jest również źródłem witamin B6 i wapnia. Do tego zawiera miliardy bakterii L. casei Danone a także tradycyjne kultury bakterii jogurtowych.
Oprócz zdrowego żywienia warto pamiętać o aktywności fizycznej, która także ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Niezależnie od tego, czy wybierzecie spacer, bieganie, rower czy siłownię – każda forma ruchu jest lepsza od jego braku. Dotyczy to zwłaszcza osób, które spędzają dużo czasu przy biurku lub w samochodzie oraz dzieci, które np. w szkole mają tylko kilka minut przerwy.
¹ Włodarek D. i wsp. Dietoterapia, Wydawnistwo Lekarskie PZWL 2014
² Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104
³ Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104
⁴ Szeleszczuk, Łukasz, & Kuras, M. (2014). THE ROLE OF CALCIUM IN HUMAN METABOLISM AND FACTORS AFFECTING ITS BIOAVAILABILITY. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 12(3), 16–22. https://doi.org/10.56782/pps.104
Płatna współpraca z marką Actimel